מהם תוספי התזונה שבאמת שווה לקחת?

תוספי התזונה שבאמת שווה לקחת: מדריך מקיף לעשות סדר בבלגן

בעולם של היום, נראה שכולם מדברים על תוספי תזונה. המדפים בחנויות פארם, בתי טבע ואפילו סופרים מלאים בבקבוקונים וקופסאות צבעוניות שמבטיחים כל מיני דברים – החל מחיזוק המערכת החיסונית, דרך שיפור מצב הרוח ועד הגברת האנרגיה וירידה במשקל. השאלה הגדולה שרבים שואלים היא: מהם תוספי התזונה שבאמת שווה לקחת? האם כולם באמת נחוצים? מתי בכלל כדאי לשקול לקחת תוסף? המאמר הזה נועד לעשות קצת סדר בנושא המורכב הזה, ולהציג באורח פשוט וברור אילו תוספי תזונה נחשבים למומלצים יותר, ולמי.

חשוב להבין ששוק תוספי התזונה הוא ענק ומגלגל סכומי כסף אדירים. לכן, לא פלא שיש כל כך הרבה מידע (ולפעמים גם מידע מטעה) בנוגע אליהם. מטרתנו כאן היא לא להמליץ לכם לקחת תוסף כזה או אחר באופן אישי – כי רק איש מקצוע יכול לעשות זאת בהתאם למצבכם הספציפי – אלא לספק לכם ידע בסיסי ואמין שיעזור לכם להבדיל בין עיקר לטפל, ולהבין מתי תוספי תזונה יכולים להוות תוספת משמעותית ומועילה לתזונה, ומתי הם ככל הנראה מיותרים ואפילו עלולים להזיק.

תוספי תזונה – מה זה בכלל?

אז מהם בעצם תוספי תזונה? ההגדרה הפשוטה ביותר היא שהם מוצרים שמטרתם "להשלים" או "להוסיף" לתזונה הרגילה שלנו. הם מגיעים בצורות שונות כמו כדורים, קפסולות, אבקות, נוזלים או סוכריות גומי, ומכילים רכיבים תזונתיים מרוכזים. הרכיבים הללו יכולים להיות ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, חומצות שומן חיוניות, סיבים תזונתיים, תמציות צמחים, אנזימים ועוד. השם "תוסף" מרמז על תפקידם – הם אמורים להוות תוספת לדיאטה, ולא להחליף מזון מלא.

חשוב להבדיל בין תוספי תזונה לבין תרופות. תרופות מיועדות לטפל במחלות או למנוע אותן, והן עוברות בדיקות קפדניות ומחקרים קליניים לפני אישורן. תוספי תזונה, לעומת זאת, נחשבים במקומות רבים (כולל בישראל ובארה"ב) לקטגוריה נפרדת, שמפוקחת בצורה פחות הדוקה לעיתים. המשמעות היא שלא כל תוסף שתראו על המדף עבר את אותן בדיקות מחמירות כמו תרופה, ולכן חשוב לבחור אותם בקפידה ולהיות מודעים לכך.

הבסיס: תזונה מאוזנת קודם כל

לפני שצוללים לעולם של תוספי תזונה, הנקודה הכי חשובה שחייבים להדגיש היא ששום תוסף בעולם לא יכול להחליף תזונה בריאה ומאוזנת. פירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, זרעים, מקורות חלבון איכותיים (ממקור צמחי או מהחי) – אלה המקורות העיקריים לויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון ושלל רכיבים תזונתיים חיוניים אחרים. המזון השלם מכיל סינרגיה של רכיבים שפועלים יחד בצורה שקפסולה בודדת של ויטמין לרוב לא יכולה לחקות.

לדוגמה, ויטמין C המצוי בתפוז מגיע יחד עם סיבים, נוגדי חמצון שונים, מים וסוכרים טבעיים, כולם באריזה אחת מושלמת. כשלוקחים כדור ויטמין C, מקבלים את הויטמין המבודד. הגוף סופג ומעבד רכיבים תזונתיים ממזון מלא בצורה יעילה יותר ובהקשר שלם ומורכב יותר. לכן, הכלל הראשון והחשוב ביותר הוא: דאגו לתזונה בריאה ומגוונת ככל האפשר. רק לאחר מכן, במידה ויש צורך מוגדר, אפשר לשקול השלמה באמצעות תוספי תזונה.

מי בכלל צריך לקחת תוספי תזונה?

אם תזונה מאוזנת היא הבסיס, מתי בכל זאת יש סיבה לשקול לקחת תוספי תזונה? לרוב האנשים הבריאים שאוכלים בצורה מגוונת ומאוזנת, אולי אין צורך ברוב התוספים. אבל ישנם מצבים ספציפיים, אוכלוסיות מסוימות, או חסרים תזונתיים מאובחנים, שבהם תוספי תזונה יכולים להיות מועילים ואף נחוצים. הנה כמה דוגמאות:

  • אנשים עם חסרים תזונתיים מאובחנים: אם בדיקות דם מראות חוסר בברזל (אנמיה), ויטמין B12, ויטמין D או כל רכיב אחר, ייתכן שרופא או דיאטן ימליץ על תוסף כדי לתקן את החוסר. זהו אחד המקרים הברורים ביותר שבהם תוסף הוא מוצדק.
  • נשים בהריון או מניקות: ישנם ויטמינים ומינרלים חיוניים במיוחד בתקופות אלו, כמו חומצה פולית (למניעת מומים מולדים בצינור העצבים), ברזל וויטמין D. לעיתים קרובות מומלץ לקחת תוספים ספציפיים.
  • טבעונים או צמחונים: תזונה מהצומח בלבד (טבעונות) או דלה מאוד במזונות מהחי (צמחונות) עלולה להוביל לחסרים בויטמין B12 (שנמצא כמעט רק במזון מהחי), ברזל, אבץ, יוד, סידן ולעיתים גם חומצות שומן אומגה 3 (EPA ו-DHA). במקרים אלה, תוספים יכולים להיות חיוניים למניעת חסרים.
  • קשישים: עם הגיל, ספיגת רכיבים תזונתיים מסוימים (כמו B12) עלולה לרדת, וגם החשיפה לשמש יורדת לעיתים, מה שעלול להוביל לחוסר בויטמין D. בנוסף, צריכת המזון הכוללת עשויה להיות נמוכה יותר.
  • אנשים עם מצבים רפואיים מסוימים: מחלות מסוימות במערכת העיכול (כמו קרוהן או צליאק) עלולות לפגוע בספיגת רכיבים תזונתיים. ניתוחים בריאטריים (לקיצור קיבה) דורשים נטילה קבועה של מגוון רחב של תוספי תזונה לכל החיים. מחלות כרוניות מסוימות דורשות גם הן השלמה תזונתית ספציפית.
  • אנשים עם אלרגיות או אי-סבילות למזונות מסוימים: מי שנמנע מקבוצות מזון שלמות (למשל אלרגיה למוצרי חלב) עלול לסבול מחוסר ברכיבים שנמצאים במזונות אלו (למשל סידן או ויטמין D).
  • ספורטאים: ספורטאים בעצימות גבוהה עשויים להזדקק לכמויות גדולות יותר של אנרגיה ורכיבים תזונתיים מסוימים. עם זאת, גם כאן, לרוב ניתן להשיג זאת באמצעות תזונה מותאמת, ורק מעט תוספי תזונה נחשבים יעילים לשיפור ביצועים או התאוששות באופן מוכח (למשל קריאטין).
  • אנשים שצורכים תרופות מסוימות: תרופות מסוימות עלולות להפריע לספיגת ויטמינים ומינרלים או להגביר את הפרשתם.

בכל המקרים הללו, חשוב להתייעץ עם רופא או דיאטן קליני כדי להבין האם יש צורך בתוסף, איזה תוסף מתאים, באיזה מינון וכמה זמן כדאי לקחת אותו. ניטילת תוספים ללא ייעוץ עלולה להיות מיותרת במקרה הטוב, ומזיקה במקרה הרע.

תוספי התזונה שבאמת שווה לשקול (במצבים מסוימים)

אחרי שהבנו שתזונה היא הבסיס ושתוספים מיועדים למקרים ספציפיים, בואו נדבר על כמה מתוך תוספי התזונה הפופולריים ביותר, שאכן קיימות עדויות מדעיות לתועלת שלהם במצבים מסוימים. הרשימה הבאה אינה המלצה גורפת לכולם, אלא סקירה של תוספים עם עדויות חזקות יחסית:

ויטמין D (Vitamin D)

ויטמין D הוא ויטמין חיוני לבריאות העצמות (עוזר בספיגת סידן), למערכת החיסון ואולי גם לתפקידים נוספים בגוף. הוא נוצר בעיקר בחשיפה לאור שמש, ונמצא בכמויות קטנות רק במזונות ספורים (כמו דגים שמנים, חלמון ביצה ומזונות מועשרים). בישראל, למרות השמש, חסר בויטמין D שכיח יחסית, בעיקר בחודשי החורף, בקרב אנשים שלא נחשפים מספיק לשמש (למשל עובדי משרד, קשישים, אנשים לבושים באופן שמכסה את מרבית העור) ובאוכלוסיות מסוימות (כמו נשים בהריון ומניקות). חסר משמעותי עלול להוביל למחלות עצם. בדיקת דם יכולה לגלות אם יש לכם חוסר. במקרים של חוסר, רופא ימליץ ככל הנראה על תוסף ויטמין D. גם ללא חסר מאובחן, לעיתים מומלץ על ידי משרד הבריאות לאוכלוסיות מסוימות ליטול תוסף, למשל תינוקות וקשישים.

חומצות שומן אומגה 3 (Omega-3 Fatty Acids)

אומגה 3, ובמיוחד EPA ו-DHA, הן חומצות שומן חיוניות שממלאות תפקידים חשובים בבריאות הלב וכלי הדם, תפקוד המוח והעיניים, והפחתת דלקתיות. המקורות העיקריים בתזונה הם דגים שמנים (סלמון, מקרל, סרדינים) ואצות. אנשים שלא צורכים מספיק דגים (במיוחד טבעונים וצמחונים) עשויים לשקול נטילת תוסף אומגה 3, לרוב שמקורו בשמן דגים או שמן אצות (לאומגה 3 צמחית המכילה EPA ו-DHA). מחקרים מראים שנטילת תוסף אומגה 3 עשויה להיות מועילה במצבים מסוימים, כמו הורדת טריגליצרידים גבוהים, וייתכן שיש לה תפקיד בהפחתת סיכון למחלות לב (אם כי ההמלצה העיקרית היא עדיין לאכול דגים). חשוב לבחור תוסף איכותי המכיל מספיק EPA ו-DHA.

ויטמין B12 (Vitamin B12)

ויטמין B12 חיוני לתפקוד תקין של מערכת העצבים, יצירת תאי דם אדומים ויצירת DNA. הוא נמצא באופן טבעי כמעט רק במזונות מן החי (בשר, עוף, דגים, ביצים, מוצרי חלב). טבעונים וצמחונים שאינם צורכים מספיק מזונות מועשרים ב-B12 (כמו דגני בוקר או משקאות צמחיים) נמצאים בסיכון גבוה לחסר. גם קשישים ואנשים עם בעיות ספיגה (עקב מחלות מעי, ניתוחים או תרופות מסוימות) נמצאים בסיכון. חסר ב-B12 עלול לגרום לאנמיה, פגיעה עצבית בלתי הפיכה ובעיות קוגניטיביות. לכן, לטבעונים וצמחונים שאינם מקפידים על מזונות מועשרים, וכן במקרים של חסר מאובחן, תוסף B12 הוא חיוני לחלוטין ואחד מתוספי התזונה הבודדים שנחוצים באופן כמעט וודאי לאוכלוסיות אלו.

סידן (Calcium)

סידן הוא מינרל חיוני לבניית ולשמירה על עצמות ושיניים חזקות, וכן לתפקוד השרירים והעצבים. המקורות העיקריים בתזונה הם מוצרי חלב, טחינה, שקדים, ירקות ירוקי עלים וקטניות מסוימות. צריכת סידן נאותה חשובה במיוחד בגיל הילדות וההתבגרות (לבניית מסת עצם מקסימלית) ובגיל מבוגר (למניעת אוסטאופורוזיס – בריחת סידן). אם התזונה אינה מספקת כמות מספקת של סידן (למשל בגלל אלרגיה למוצרי חלב, טבעונות, או תזונה דלה מאוד בסידן), ייתכן שיהיה צורך בתוסף סידן. עם זאת, חשוב לציין שלקיחת כמויות גדולות מדי של סידן מתוספים נקשרה במחקרים מסוימים לסיכון מוגבר למחלות לב, ולכן חשוב להתייעץ עם רופא או דיאטן לפני נטילת תוסף זה ולקחת אותו במינון המתאים.

ברזל (Iron)

ברזל הוא מינרל חיוני לנשיאת חמצן בדם (במולקולת ההמוגלובין) וליצירת אנרגיה. חוסר בברזל הוא החסר התזונתי הנפוץ ביותר בעולם, וגורם לאנמיה מחוסר ברזל, שמתבטאת בעייפות, חולשה, קוצר נשימה וחיוורון. אוכלוסיות בסיכון לחסר ברזל כוללות נשים בגיל הפוריות (עקב אובדן דם במחזור), נשים בהריון, תינוקות וילדים קטנים, טבעונים וצמחונים, ואנשים עם דימומים או בעיות ספיגה. אבחון של חסר ברזל נעשה באמצעות בדיקת דם. במקרים של חסר מאובחן, תוסף ברזל הוא לרוב הטיפול המומלץ. חשוב לציין שספיגת ברזל ממזון מהחי טובה יותר מזו ממזון מהצומח. שילוב ויטמין C עם ברזל ממקורות צמחיים משפר את ספיגתו. נטילת תוסף ברזל ללא צורך עלולה לגרום לתופעות לוואי במערכת העיכול, ולעיתים אף להיות מסוכנת (במיוחד אצל גברים ואצל אנשים עם מחלות מסוימות כמו המוכרומטוזיס), ולכן חשוב ליטול אותו רק בהמלצת רופא.

פרוביוטיקה (Probiotics)

פרוביוטיקה היא מיקרואורגניזמים חיים (חיידקים "טובים") שאם נצרכים בכמויות מספיקות, יכולים להועיל לבריאות, בעיקר למערכת העיכול. הם מצויים במזונות מותססים כמו יוגורט, קפיר, כרוב כבוש (לא מפוסטר), קימצ'י ומיסו, וגם בתוספים ייעודיים. המחקר על פרוביוטיקה עדיין מתפתח, אך ישנן עדויות מסוימות לכך שזנים מסוימים של פרוביוטיקה יכולים לעזור במצבים ספציפיים, כגון: שלשול הקשור לנטילת אנטיביוטיקה, תסמונת המעי הרגיז (IBS) ודלקות מסוימות במעי. עם זאת, חשוב להבין שההשפעה של פרוביוטיקה היא לרוב ספציפית לזן החיידק, והתוסף שמתאים למצב אחד לא בהכרח יתאים למצב אחר. נטילת פרוביוטיקה באופן גורף "רק כדי ליתר ביטחון" אינה מגובה מספיק במחקר גורף לכל האוכלוסייה הבריאה. אם שוקלים לקחת תוסף פרוביוטיקה, כדאי להתייעץ עם איש מקצוע כדי לבחור את הזן המתאים למצב הספציפי.

קריאטין (Creatine)

קריאטין הוא חומצת אמינו שמיוצרת בגוף באופן טבעי ונאגרת בעיקר בשרירים. הוא ממלא תפקיד באספקת אנרגיה מהירה לפעילות גופנית בעצימות גבוהה וקצרה, כמו הרמת משקולות או ספרינטים. תוסף קריאטין מונוהידראט הוא אחד מתוספי התזונה הנחקרים ביותר בתחום הספורט, וקיימות עדויות חזקות לכך שהוא יכול לשפר ביצועים בפעילות אנאירובית (מאמצים קצרים ומתפרצים), להגדיל מסת שריר (בשילוב אימוני כוח) ולסייע בהתאוששות. הוא נחשב לבטוח בדרך כלל במינונים המומלצים לאנשים בריאים. עם זאת, הוא מיועד בעיקר לספורטאים או מתאמנים שמטרתם לשפר ביצועים בסוגים ספציפיים של אימונים, ולא לאדם הממוצע שעושה פעילות גופנית קלה.

מולטי ויטמין (Multivitamin)

מה לגבי מולטי ויטמין – תוסף המכיל שילוב של ויטמינים ומינרלים רבים? הרעיון מאחורי מולטי ויטמין הוא "לכסות" חסרים אפשריים בתזונה היומיומית. עם זאת, המחקר על התועלת של נטילת מולטי ויטמין באופן קבוע בקרב האוכלוסייה הבריאה הוא מעורב, ולרוב אינו מראה יתרונות משמעותיים במניעת מחלות כרוניות כמו מחלות לב או סרטן. במקרים מסוימים, הוא יכול להיות מועיל לאנשים שהתזונה שלהם מוגבלת מאוד (למשל עקב אלרגיות מרובות, אנורקסיה או מצבים רפואיים מסוימים), אך גם כאן, לרוב עדיף להתמקד בתוספים ספציפיים לפי הצורך. חשוב גם לזכור שמולטי ויטמין מכיל לרוב מינונים נמוכים של כל רכיב, וייתכן שלא יספיק לתיקון חסר משמעותי של ויטמין או מינרל מסוים. לכן, מולטי ויטמין אינו נחשב לאחד מתוספי התזונה שבאמת שווה לקחת באופן גורף עבור כולם.

טבלה השוואתית (דוגמה חלקית – להמחשה)

הנה דוגמה פשטנית מאוד להשוואה בין כמה תוספים ויתרונותיהם המוכחים:

תוסף תזונה יתרונות מוכחים עיקריים (במצבים ספציפיים) למי מומלץ לשקול (בהתייעצות) מקורות מזון
ויטמין D בריאות עצמות, ספיגת סידן, תמיכה במערכת חיסון אנשים עם חוסר מאובחן, קשישים, מיעוט חשיפה לשמש, תינוקות שמש, דגים שמנים, מזונות מועשרים
אומגה 3 (EPA/DHA) הורדת טריגליצרידים, בריאות הלב (ייתכן), תפקוד מוח ועיניים מיעוט צריכת דגים (במיוחד טבעונים/צמחונים), אנשים עם טריגליצרידים גבוהים דגים שמנים, אצות, זרעי צ'יה, זרעי פשתן (ALA)
ויטמין B12 מניעת אנמיה ופגיעה עצבית טבעונים, צמחונים, קשישים, בעיות ספיגה מזון מהחי, מזונות מועשרים
ברזל מניעת אנמיה מחוסר ברזל נשים בגיל הפוריות, נשים בהריון, טבעונים, בעיות ספיגה, אנשים עם דימומים בשר אדום, קטניות, ירוקים עליים כהים, מזונות מועשרים

הערה: טבלה זו היא דוגמה בלבד ואינה תחליף לייעוץ מקצועי.

תוספי תזונה: מתי להיות זהירים?

לא כל תוסף תזונה שווה לקחת, וחלקם אף יכולים להזיק. הנה כמה נקודות חשובות שכדאי לזכור:

  1. מינונים גבוהים: "יותר זה לא תמיד טוב יותר". חלק מהויטמינים והמינרלים (בעיקר ויטמינים מסיסי שומן כמו A, D, E, K ומינרלים מסוימים) יכולים להיות רעילים במינונים גבוהים. למשל, עודף ויטמין A עלול לפגוע בכבד, ועודף ויטמין B6 עלול לגרום לנזק עצבי.
  2. אינטראקציות עם תרופות: תוספים מסוימים יכולים להשפיע על האופן שבו תרופות פועלות בגוף. לדוגמה, ויטמין K עלול להפריע לפעולת מדללי דם, ותוספי ברזל עלולים להפחית ספיגה של תרופות מסוימות לבלוטת התריס. לכן, אם אתם נוטלים תרופות מרשם או אפילו ללא מרשם, חשוב להתייעץ עם רופא או רוקח לפני נטילת תוספים.
  3. איכות המוצר: תעשיית התוספים אינה מפוקחת באותה רמה כמו תעשיית התרופות. המשמעות היא שייתכנו הבדלים גדולים באיכות בין יצרנים שונים. לעיתים התוסף אינו מכיל את כמות הרכיב הפעיל הרשומה על האריזה, או שהוא עלול להכיל מזהמים. כדאי לבחור מוצרים של חברות מוכרות ואמינות, ולחפש תווי תקן (אם קיימים).
  4. הבטחות שווא: שוק התוספים מלא בהבטחות מרחיקות לכת לריפוי מחלות, ירידה מהירה במשקל, או שיפור דרמטי בביצועים, ללא כל בסיס מדעי מוכח. חשוב להיות סקפטיים כלפי הבטחות שנשמעות טובות מדי מכדי להיות אמיתיות.
  5. מחיר: תוספי תזונה רבים יקרים יחסית. אם אין הוכחה ברורה שהם נחוצים או מועילים עבורכם, ייתכן שאתם פשוט מבזבזים כסף.

איך לבחור ולהשתמש בתוספים נכון?

אז איך מתנהלים בצורה נבונה בעולם תוספי התזונה? הנה כמה טיפים חשובים:

  • התייעצו עם איש מקצוע: הצעד החשוב ביותר הוא לדבר עם רופא או דיאטן קליני. הם יכולים להעריך את מצבכם התזונתי, הרקע הרפואי שלכם, התרופות שאתם לוקחים, ולהמליץ האם יש צורך בתוסף כלשהו, ואיזה תוסף מתאים לכם ספציפית.
  • בצעו בדיקות דם רלוונטיות: אם יש חשש לחסר בויטמין או מינרל מסוים (כמו ויטמין D, B12, ברזל), בדיקת דם פשוטה יכולה לאשר זאת ולכוון את הטיפול.
  • התחילו מהתזונה: לפני שאתם פונים לתוספים, נסו לשפר את התזונה שלכם. לעיתים קרובות שינויים קטנים בתפריט יכולים לספק את כל מה שאתם צריכים.
  • קראו את התווית: בדקו מה התוסף מכיל, באיזה מינון, ובאיזו צורה. שימו לב לרכיבים נוספים שעלולים להיות בתוסף (חומרי מילוי, צבעי מאכל וכו').
  • היו מודעים למינונים: הקפידו על המינון המומלץ על ידי איש המקצוע או על האריזה (בהתאם להמלצה). אל תחרגו מהמינון המומלץ אלא אם קיבלתם הנחיה מפורשת מאיש מקצוע.
  • שימו לב לתופעות לוואי: אם אתם חווים תופעות לוואי לאחר נטילת תוסף, הפסיקו את השימוש והתייעצו עם רופא.
  • אל תצפו לניסים: תוספי תזונה אינם כדורי קסם. הם נועדו להשלים ולא לרפא מחלות (למעט תיקון חסרים תזונתיים).

סיכום: האם שווה לקחת תוספי תזונה?

אז לסכם את הנקודות העיקריות: האם באמת שווה לקחת תוספי תזונה? התשובה היא: זה תלוי. עבור רוב האנשים הבריאים עם תזונה מאוזנת ומגוונת, ייתכן שאין צורך ברוב תוספי התזונה הנמכרים בשוק. ההשקעה הכספית בתוספים אלו עשויה להיות מיותרת.

עם זאת, ישנם מצבים ואוכלוסיות מסוימות שבהם תוספי תזונה יכולים להיות מועילים ואף הכרחיים לתיקון חסרים תזונתיים, מניעתם או תמיכה במצב פיזיולוגי ספציפי. תוספי תזונה שבאמת שווה לקחת (בהתייעצות עם איש מקצוע כמובן) הם לרוב אלו שקיימות לגביהם עדויות מדעיות חזקות לתועלת במצבכם הספציפי, כמו ויטמין D במקרה של חוסר או חשיפה מועטה לשמש, ויטמין B12 לטבעונים או קשישים, ברזל במקרה של אנמיה מאובחנת, או אומגה 3 למי שאינו צורך מספיק דגים. גם קריאטין יכול להיות מועיל לספורטאים מסוימים.

המסקנה העיקרית היא שאין המלצה גורפת לנטילת תוספים. הגישה הנבונה ביותר היא להתייעץ עם רופא או דיאטן קליני, להעריך את מצבכם התזונתי האישי, ובמידת הצורך, לבצע בדיקות רלוונטיות. זכרו תמיד שתזונה בריאה ומאוזנת היא הבסיס לבריאות טובה, ותוספי התזונה, כשמם כן הם – תוספת, ולא תחליף. על ידי נקיטת צעדים אלו, תוכלו לקבל החלטות מושכלות ולהשתמש בתוספי התזונה רק כאשר הם באמת נחוצים ויכולים לתרום לבריאותכם.

מהם תוספי התזונה שבאמת שווה לקחת?